Sundhedsloven


Lovgivning
I Danmark har vi en lovgivning for at sikre befolkningens sundhed. Loven regulerer hvem der har ansvaret for behandling, forebyggelse og sundhedsfremme i det danske sundhedsvæsen.  Denne lov hedder ”sundhedsloven” og er en rettesnor for alt personale, som er ansat i sundhedsvæsnet. Sundhedsloven skal sikre alle i sundhedsvæsnet har respekt for den enkelte patient, samt at bevare selvbestemmelse og integritet.

(20) 


Derudover skal loven sikre at patienter har let adgang til sundhedsvæsnet, herunder behandlinger af høj kvalitet og valgfrit sygehus.
(20)

Kigger man på kapitel 1 Formål og opgaver §3 og §3 stk. 2. er det regioner og kommunerne der har ansvaret for at der sker en befolkningsrettet indsats som har til formål at forebygge, sundhedsfremme og behandle.

Sundhedsloven i forhold til rehabilitering 

I sundhedsloven er der ikke en paragraf, som omhandler rehabilitering. Derfor benyttes der i praksis seks forskellige lovgivninger, der udgør det rehabiliteringtilbud der findes i dag, heriblandt sundhedsloven og  aktivloven.
(21, p. 76)

Borgeren har igennem hele rehabiliteringsforløbet brug for fagpersoners kompetencer og viden, da hjerneskaderehabilitering er forskellig fra patient til anden. Dette gælder selve den rehabiliterende intervention men også de forvaltningsmæssige afgørelser der træffes.
Der eksisterer regler, som sætter rammer for samarbejdet og præciserer patientens centrale position, de findes fx i sundhedslovens regler om patientrettigheder og offentlighedslovens regler om notatpligt. 
(21, p.76)


I hver valgperiode skal regioner og kommuner mindst en gang udarbejde sundhedsaftaler. Disse aftaler skal indeholde beskrivelse af arbejdsdelingen mellem region og kommuner i forhold til genoptræning efter udskrivelse fra sygehuset, det tværfaglige samarbejde mellem kommunen, almen praksis og sygehuset i forbindelse med udskrivelse og tilvejebringelse af grundlag for kommunernes vejledning af frit valg af genoptræningssted.
I de obligatoriske sundhedsaftaler indgår hjerneskaderehabilitering således ikke som en samlet indsats, men som delelement hvis region og kommuner ønsker at indarbejde specifikke aftaler om rehabiliteringen. 
(21, p. 77)

Region Nordjylland
Sundhedsaftalen for Region Nordjylland som er gældende fra 2015-2018 beskriver formålet med genoptræning og rehabilitering således:
"At borgere med nedsat funktionsevne relateret til somatisk eller psykisk sygdom ved behov for genoptræning og rehabilitering tilbydes et sammenhængende forløb af høj kvalitet."
(22)

Brønderslev Kommune
I Brønderslev kommune er sundshedsaftalerne udarbejdet i et samarbejde mellem forskellige enheder i kommunen. Alle faggrupper er repræsenteret.
Man indrager forskellige enheder for at sikre så bredt et perspektiv på sundhedspolitik som muligt. På denne måde sikrer man at borgeren oplever sammenhæng af sundhedsydelserne.
(23)

På Brønderslev kommunes hjemmeside omtales sundhed således:
"Sundhed er en del af kulturen i Brønderslev kommune, og vi arbejder ud fra det rumlige sundhedsbegreb, hvor sundhed handler om fysisk, psykisk og socialt velvære. Sundhed er samtidig et fælles ansvar og en fælles opgave, der skal løses af så mange aktører som muligt, så begrebet "Brønderslev Kommune" skal forstås bredt".
(23)


Hele sundhedsloven kan findes ved at klikke på dette link


Ingen kommentarer:

Send en kommentar